6 ANLEDNINGAR TILL VARFÖR DU BÖR ÄTA RÖDBETOR

Tuesday 08 March 2016

Den här veckan serverar vi extra mycket rödbetor på Matapoteket. Passa på att boosta dig med dessa supergrönsaker. Här kommer sex anledningar till varför rödbetor är så fantastiskt bra för våra kroppar!

1. Sänker ditt blodtryck

Rödbetsjuice kan minska blodtrycket inom några timmar. En studie fann att genom att dricka ett glas rödbetsjuice sjönk det systoliska blodtrycket med i medel 4-5 steg.

Effekten kommer sannolikt från de naturligt förekommande nitraterna i rödbetor (nitrater används bland annat i blodproppshämmande läkemedel), nitraterna omvandlas till kväveoxid i kroppen, som hjälper blodkärlen att slappna av och vidgas, vilket i sin tur förbättrar blodflödet och därmed sänker blodtrycket.

2. Ökar din uthållighet

Rödbetsjuice kan öka din uthållighet under träning. En studie har visat att de som drack rödbetsjuice under träning orkade i medel 16 procent längre. Detta beror sannolikt också på nitraterna och kväveoxiden, som kan minska syreförlusten vid lågintensiv träning och öka toleransen vid högintensiv träning.

3. Motverkar inflammation

Rödbetor är en bra källa till betain, ett näringsämne som hjälper till att skydda celler, proteiner och enzymer från yttre påverkan som miljöfaktorer. Betain är också känt för att motverka inflammation, skydda inre organ, förbättra blodkärl och öka uthålligheten och hjälper därmed sannolikt till att förebygga en mängd kroniska sjukdomar.

4. Förebygger cancer

Rödbetor innehåller kraftfulla fytonutrienter eller fytokemikalier, som ger rödbetan dess starka röda färg. Fytokemikalier fungerar som antioxidanter i kroppen, antioxidanter som i sin tur hjälper kroppen att skydda sig från fria radikaler. (Du kan höra cancerläkaren David Stenholtz prata om fytokemikalier på vår Youtube- kanal)

Fria radikaler skadar kroppen genom oxidation. De stjäl elektroner från kroppsvävnader och startar därmed inflammation. När metall oxiderar kallar vi det rost, när människor oxiderar kallar vi det åldrande. Ibland kan för mycket oxidation orsaka sjukdom, och då behöver vi något som skyddar oss från att börja rosta, och det är precis det antioxidanter gör.

Fytokemikalier fungerar som växternas eget immunförsvar, därför är det viktigt att välja ekologiskt odlade grönsaker. När växter lämnas att växa ifred, utan att utsättas för besprutning och olika bekämpningsmedel, skapar växten själv ämnen, fytokemikalier, som har förmågan att skydda den från angrepp från skadedjur.

När växter besprutas med bekämpningsmedel, behöver växterna inte bilda lika mycket av de här ämnena, och vi går miste om mycket av dessa fantastiska antioxidanter. Samtidigt får i oss gifter från bekämpningsmedlen, vilket i sin tur ökar kroppens behov av antioxidanter eftersom fria radikaler skapas som en reaktion mot främmande ämnen i kroppen.

Forskning har visat att extrakt från rödbetor reducerade tumörer hos fler olika organ hos djur när de fick det i dricksvattnet. Forskning görs även på att behandla bukspottskörtel-, bröst-och prostatacancer med rödbetsextrakt.

5. Rikt på näring och fibrer

Rödbetor innehåller mycket C-vitamin, fibrer och viktiga mineraler som t ex kalium – väsentlig för hälsosam nerv- och muskelfunktion och mangan – bra för skelettet, levern, njurar och bukspottskörtel. Rödbetor innehåller också b-vitaminet folsyra, ett vitamin som är extra viktigt för att förebygga fosterskador.

C-vitamin förstörs snabbt vid upphettning, ännu en anledning till att äta dem raw.

Att äta mycket fibrer är bland det viktigaste för hälsan, inte minst för att det bidrar till att hålla en bra bakterieflora i magen, vilket i sin tur optimerar näringsupptaget från maten och hjälper kroppen att skydda sig från olika sjukdomar (till och med från elektromagnetisk strålning).

6. Stödjer kroppens avgiftning

Betalainererna – det röda färgpigmentet – i rödbetor hjälper kroppens andra fas i avgiftningsprocessen. Fas två är när de gifter som bryts ner i fas ett binds till andra molekyler i kroppen så att de kan utsöndras ur kroppen. När du gör en detox är det viktigt att inte bara gå igenom fas ett, eftersom det kan öka mängden fria gifter i blodet. Rödbetor har länge används för att hjälpa kroppen att avgifta sig genom att rena blodet och levern från gifter.

Och släng inte blasten!

Rödbetsblast är också en riktig superfood som innehåller fibrer, protein, fosfor, zink, vitamin B6, magnesium, kalium, koppar, mangan, vitamin A, vitamin C och järn. Rödbetsblast innehåller faktiskt ännu mer näring och järn än spenat (som tillhör samma familj). Rödbetsblast har visat sig vara bra mot bland annat benskörhet och Alzheimers och stärker immunförsvaret genom att att de stimulerar produktionen av vita blodkroppar.