Bockhornsklöver för din mage och sexuella hälsa

Thursday 21 April 2016

Bockhornsklöver är en av de äldsta odlade medicinalväxterna ursprungligen från Egypten, södra Europa och Asien. Den tidigaste dokumenterade användningen av bockhornsklöver går ända tillbaks till det antika Egypten och tiden kring 1500 före kristus. Sedan dess har det traditionellt använts för att öka testosteronproduktionen, främja den sexuella hälsan och stärka libidot. Det påstås även vara bröstförstorande och hormonbalanserande. Den här örten är även en folkmedicin för diabetes och blodsockernivåkontrollen.

Den har blodrenande och avgiftande egenskaper, anses väldigt bra för magen och har en mild smak av curry. Fröna är dessutom rika på järn, kalium, kalcium, selen, koppar, zink, mangan och magnesium samt vitaminerna tiamin (B1), folsyra (B9), riboflavin (B2), Pyridoxin (B6), niacin (B3), vitamin A och vitamin C.

Hård i magen?
Malda bockhornsklöverfrön kan hjälpa mot förstoppning. Malda frön kan även blandas till en pasta tillsammans med lite olja och användas utvärtes mot infektion och inflammation och invärtes mot diarré och magsår.

Högt kolesterolvärde?
Polysackariderna (den mest hälsosamma formen av kolhydrater) i bockhornsklöver hjälper till att sänka det dåliga kolesterolet, LDL, genom att motverka gallsalter att absorberas i tjocktarmen, samtidigt som de binder till gifter så att de kan följa med avföringen ut ur kroppen.

Diabetes?
Aminosyran 4-hydroxyisoleucine i fröna minskar absorptionen av glykos i tarmarna och kan på det sättet sänka blodsockret hos patienter med diabetes.

Dåligt minne eller svagt hjärta?
Bockhornsklöver innehåller också kolin, som har en funktion i minnesförmågan och för god hjärt- och kärlhälsa. Kolin finns i väsentliga mängder i hjärna och nervskidor. Kolin banar väg för acetylkolin som är ett nervsignalämne.

Cancer?
Forskning har även visat att bockhornsklöver kan vara verksamt för att hämma cancercellers tillväxt och det tillskrivs ämnet diosgenin som finns speciellt i fröna.

Men det är inte bara fröna som är goda, även bladen kan ätas råa eller torkade som krydda, och det är en vanlig ingrediens i indisk curry. Denna vecka använder vi både frön och blad i vår indiska special. Underbara smaker som är snälla mot magen!

PS. Bockhornsklöverfrön är även utmärkta att grodda och blir då extra levande och näringsrika. Av erfarenhet bevisat kan dock en stor konsumtion av bockhornsklövergroddar leda till att börjar du dofta lite curry.. 🙂