Cashew majonnäs – recept till bl.a. skagenwrapen (på vår youtube kanal)

Thursday 29 March 2018

Det här är ett bra alternativ till vanlig majonnäs, för dig som vill undvika ägg. Under receptet får du mer information om varför ägg inte är så nyttigt som många har fått lära sig.

Cashew majonnäs
(en skål)

INGREDIENSER

3 dl blötlagda cashewnötter (ca 2-3 timmar)
1 1/2 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
1/2 – 1 msk salt
1 msk olivolja
svartpeppar (10-15 vrid på kvarnen)

Mixa med vatten till konsistensen liknar majonnäs.

 

Fakta om ägg

En av de mest provocerande saker du kan uttala dig om när det gäller kost, är när du påstår att ägg inte är en hälsoprodukt.
Det var en jobbig insikt även för oss, när vi började forska lite djupare i ämnet mat och hälsa.

Det stämmer att ägg har varit en hälsoprodukt, som varit viktig för vår överlevnad, historiskt sett. MEN som med så mycket annat, måste vi ta hänsyn till hur det ser ut idag.

En ny studie som presenterats vid en kongress anordnad av American Heart Association stärker samband mellan äggkonsumtion och hjärtkärlsjukdom.

Forskarna följde 571 608 krigsveteraner under 2,7 år, registrerade kostintag och risk för hjärthändelser (hjärtinfarkt, instabil kärlkramp).

Man fann att ju mer ägg försökspersonerna åt desto mer ökade gradvis risken för hjärtkärlsjukdom. De som åt mest ägg (>2 ägg per dag) hade 27% ökad risk för hjärtkärlsjukdom jämfört med dem som åt minst ägg (<1 ägg per månad). Data justerades för ålder, kön, etnicitet, rökning, alkoholkonsumtion, övrigt kostintag, motion och utbildningsnivå.

Innan årsskiftet publicerades även en metaanalys av studier som värderat äggkonsumtion och dess effekt på blodfetter. Man inkluderade 28 studier publicerade efter år 2000. Forskarna fann att äggkonsumtion ökar kolesterol och triglycerider i blodet men utan signifikant påverkan på kvoten mellan det goda och onda kolesterolet (LDL/HDL).

Länk till presentationen finns här.
Länk till metaanalysen finns här.