Chili sänker ditt blodtryck

Wednesday 30 March 2016

Cayenne fantastiskt för cirkulationssystemet

Chili, och ett av de verksamma ämnena i chili capsaicin, tillhör de mest välkända och studerade naturmedicinerna. Det finns mängder av olika sorts chili, alla med sin unika smak och styrka och de kan även ha något varierande egenskaper som naturmedicin. Här har vi valt att lyfta fram cayennepeppar, ett pulver gjort på torkade chilifrukter. Studier har gjorts som visar att cayenne kan göra allt från att döda cancerceller i prostata, lungor, bukspottskörtel och leukemi till att stoppa hjärtattacker.

Effekterna på cirkulationssystemet är nog de mest imponerande. Cayenne har direkt påverkan på blodkärl och stärker cellstrukturen i kapillärer, vener och artärer. Det hjälper till att reglera blodtrycket till normala värden, rengör artärerna och hjälper kroppen att göra sig av med dåligt kolesterol, LDL, och triglycerider. Det håller blodkärlen unga och elastiska. Pulsen ökar inte, men den får mer kraft. Allt detta är stärkande och vitaliserande för cirkulationssystemet och bidrar även till dess värmande egenskaper.

Cayenne har även visat sig vara mycket hälsosam för magen och tarmarna. Den stimulerar tarmrörelserna och hjälper därmed till både med upptagningen av näringsämnen och avlägsnandet av matsmältningsrester. Trots den starka smaken har den faktiskt visat sig vara helande för vävnaderna i magen och kan kan läka sår i mage och tarmar.

Detta sammantaget gör att cayenne ökar ämnesomsättningen och avgiftningen i kroppen och är en väldigt bra ingrediens i avgiftande drycker och mat. Det kan även vara hjälpsamt om du vill gå ner i vikt. Effekterna på cirkulationssystem och metabolism gör att cayenne är välgörande även vid muskelvärk och reumatism.

Ett av de bästa sätten att tillgodogöra sig cayennepeppars helande egenskaper är att blanda det i varmt vatten och dricka. Blanda gärna med citron och honung, se då till att vattnet inte är varmare än ca 40 grader. Börja med max en fjärdedels tesked i ett glas vatten, du vänjer dig gradvis vid den starka smaken. Eller varför inte prova vår gula kallpressade juice på Matapoteket som vi spetsat med just cayenne. Vi säljer också drycker från Caliente som innehåller chili.

Välkommen till Matapoteket!