High on acaí

Sunday 29 May 2016

Açaí bowl

Från Amazonas via surfarna och nu hos Matapoteket – Açaí bowl

Açaí är ett bär som växer och skördas från palmer i Amazonas och påminner om en blandning mellan en druva och blåbär. Det toppar listan av superfrukter med 10 gånger mer antioxidanter än blåbär, 30 gånger mer antocyaniner än rödvin, omega 3, 6 och 9, vitaminer, mineraler och fibrer.

Traditionellt har açaí använts för att bota bland annat diarré, parasitinfektioner och magsår. I Amazonas blandas det ofta med rotfukten manioka och äts som gröt. I sin frysta form blev den väldigt vanlig i Brasilien där den serveras mixad och gärna som en frukost tillsammans med frukt och granola – Açaíbowl. Den har blivit väldigt populär hos surfarna tack vare att den ger mycket och långvarig energi, och numera finns den att få tag på hos många hälsoinriktade caféer och juicebarer runt om i världen, till och med i Sverige.

Açaí har marknadsförts som anti-åldrande-produkt och mirakelmedel för viktminskning. Det kan vi inte verifiera, men tack vare den höga populariteten har mycket forskning gjorts på senare tid. Det höga innehållet av antioxidanter hjälper kroppen att neutralisera fria radikaler som ju bidrar till att kroppen ”rostar” = åldras. Bären är rika på järn, kalcium, fibrer och vitamin A. Antocyaninerna reservatrol och ferulinsyra skyddar också kroppen mot fria radikaler och ferulinsyra ökar kollagensyntes och celltillväxt av proteinfibrer, vilket kan hjälpa till att förbättra hudkvaliteten. Labresultat har visat att açaí har positiv effekt på sjukdomar som orsakas av oxidativ stress, hjärtsjukdomar, ledbesvär, artrit, inflammation och cancer.

En studie gjord på överviktiga vuxna visade effekten av att konsumera 100 gram açaí två gånger om dagen under en månad. Innan försöket mättes blodets halt av glukos, blodtryck, kolesterol, triglycerider och andra biomarkeringar. Efter en månad fann man att glukos, insulin och total kolesterol minskat. Däremot var minskningen i blodtryck inte tillräckligt signifikant för att man skulle kunna dra några slutsatser om det, utan mer forskning behövs. Men eftersom açaí innehåller en nästan perfekt fördelning av fettsyror hjälper det cellmembranen att hålla sig smidiga, vilket hjälper alla hormoner, neurotransmittor och insulinreceptorer att fungera mer effektivt.

För att behålla så mycket av näringsvärdet som möjligt, fryses bären ned kort efter skörd och det är också i fryst form vi får dem till Matapoteket från vår leverantör Macacos. Macacos har genom sitt engagemang i regnskogen i Amazonas hjälpt till att minska skövlingen av träd genom trädplantage och bidrar till en alternativ inkomstkälla för ursprungsbefolkningen. Förra året hade hela 1500 hektar skog som blivit skövlad återställts genom att där nu växer açaíträd.

Välkommen att smaka vår açaíbowl med granola, eller vår uppiggande smoothie ”High on açaí” på Matapoteket. Ett bra sätt att göra något välgörande för både regnskogarna och din hälsa!