Raw Burrito

Koriander hjälper kroppen avgifta sig från kvicksilver

Monday 21 March 2016

Koriander är en ört som många kanske förknippar främst med det asiatiska köket, men den är också en mycket vanlig ingrediens i mexikansk matlagning och ingår i Veckans special på Matapoteket.

En av de mest intressanta egenskaperna hos koriander är förmågan att hjälpa kroppen att göra sig av med kvicksilver. Kroppen är designad för och är naturligt bra på att göra sig av med skadliga ämnen, till och med tungmetaller. Du kan göra ditt bästa för att undvika föroreningar och gifter, bara äta ekologisk mat och dricka filtrerat vatten men det är i dagens samhälle i stort sett omöjligt att helt undvika att bli utsatt för skadliga ämnen. För att behålla en optimal hälsa och hjälpa kroppen att göra sig av med bland annat tungmetaller kan det därför vara väldigt fördelaktigt att då och då göra en detox, men också att inkludera mat i vardagen som naturligt stödjer kroppens avgiftning.

Problemet med tungmetaller som kvicksilver är att de ackumuleras i kroppen. Genom att regelbundet hjälpa kroppen att detoxa undviker du att gifter byggs upp till skadligt höga nivåer i kroppen och det kan hjälpa kroppen att skydda sig mot allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes, högt blodtryck och neurologiska sjukdomar. Fördelarna du sannolikt kommer att uppleva är som många av våra trogna kunder rapporterat mer energi, bättre matsmältning, starkare immunförsvar och mental klarhet. Faktum är att nästan allt i kroppen, inklusive alla inre organ, fungerar bättre med ett lägre innehåll av gifter i kroppen.

När det gäller kvicksilver är det ett gift som är särskilt skadligt för hjärnan, det centrala nervsystemet och njurar. Barn, foster, gravida och ammande kvinnor samt personer med höga nivåer av tungmetaller i kroppen hör till de känsligaste för kvicksilver. Det tar lång tid för tungmetaller att ackumuleras i kroppen och det kommer sannolikt ta flera veckor eller till och med månader att detoxa från dem. Det är här koriander kan vara hjälpsamt.

Koriander är ett skonsamt sätt att starta avgiftningen. Det verksamma ämnet i koriander har visat sig binda till skadliga tungmetaller och föra dem ur kroppen, samtidigt som det inte binder till metaller som till exempel zink, som inte är skadligt. Det är nästan som om koriander ”vet” vilka tungmetaller som behöver avlägsnas och vilka som kan lämnas kvar. Studier har visat att koriander mobiliserar bland annat kvicksilver, bly, tenn och aluminium och flyttar det till bindväven. När kvicksilvret inte längre är bundet kan det avlägsnas genom avföring och urin. Det ser ut som att koriander ändrar den elektriska laddningen på intercellulära lagringar av tungmetaller och neutraliserar den, vilket minskar den starka bindningen till kroppsvävnad, inklusive hjärnan.

Vill du boosta avgiftningen ytterligare har koriander har visat sig som mest effektivt när det kombinerats med chlorella. Chlorella är en mikroalg och en kraftfull avgiftare. Vi säljer svenskproducerad chlorella i pulverform hos oss på Matapoteket. Eftersom chlorella är så effektiv kan många uppleva en del obehag som till exempel illamående när de börjar med chlorella. Då kan det vara bra att dra ner på doseringen och gärna börja kuren med just koriander, som förbereder kroppen, för att senare kombinera koriander med chlorella, eftersom chlorella i sin tur har visat sig väldigt effektiv när den kombinerats med just koriander. En treårig blindstudie gjord med över 350 personer där över 20 olika tungmetaller undersöktes visade att koriander kombinerat med chlorella avlägsnade alla tungmetaller, inklusive kvicksilver. (Chlorellas förmåga att binda till tungmetaller upptäcktes faktiskt i gruvindustrin, där det blandades med vatten och pumpades ner i gamla gruvschakt.)

För att få i dig större mängder koriander kan du juica det i din gröna juice eller smoothie, eller varför inte göra en korianderpesto. Men till och en liten mängd är bra och lite och ofta stödjer kroppens naturliga avgiftning. Som om det inte vore nog, är koriander näringstät och en portion på bara fem kalorier innehåller till exempel 27 % av det dagliga behovet av vitamin A och 52 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin K. Vitamin K är viktigt för skelettet och låga nivåer av vitamin K kan vara en bidragande orsak till benskörhet och artrit. Vitamin A är viktigt för immunförsvaret och har antiinflammatoriska egenskaper. 125 ml färsk korianderjuice innehåller lika mycket beta-karoten som 250 ml broccolijuice. Det kan vara bidragande orsaker till att koriander har ett rykte om sig att hjälpa mot autoimmuna sjukdomar som reumatism. Forskare har även funnit att koriander verkar vara bra för minnet. Den hämmar ett visst enzym  som bryter ner en viktig neurotransmittor i hjärnan, det är särskilt intressant eftersom just den neurotransmittorn (acetylcholine) associeras med Alzheimers. Koriander är också rikt på phytokemikalier, och det amerikanska National Cancer Institute har lagt till koriander till de örter som kan ha cancerhämmande egenskaper. Bladen är antibakteriella och kan skydda mot salmonella. Flera studier har dessutom visat att den är bra mot diabetes.

Det tillsammans med korianderns friska, citrusaktiga smak borde ge dig några bra anledningar till att testa Veckans special på Matapoteket (v.12)! Det är dock inte alla som tycker om koriander har vi upptäckt, hur vi uppfattar koriander kan nämligen vara genetiskt. Vissa har medfödda luktgener som gör att koriander smakar illa och upplever att koriander får maten att smaka tvål eller diskmedel och vägrar äta den. Till er kan vi erbjuda att ersätta koriandern med persilja, en annan superfood, mer om det en annan gång!