Rawfood är Realfood

Monday 29 February 2016

Nu lanserar vi vår nya hemsida. Det i sig kanske inte är så märkvärdigt, men med den kommer vi, (Jag Johan, och Maria) att göra våra röster hörda. Vi kommer att dela med oss om vad vi tänker, gör och lär oss. På sätt och vis är det också era röster som talar, eftersom mycket av det vi lär oss kommer direkt eller indirekt från er. Alla har vi våra egna erfarenheter. Ibland är det någon som ätit sig frisk som inspirerar. Andra gånger är det någon som frågar något som vi inte kan svara på, som gör att vi söker mer kunskap.

Följ med oss här, så kommer vi förhoppningsvis att ge er nya saker att diskutera och fundera över. Under vår tid med Matapoteket har frågan om vad Rawfood är för mig, gått från att vara upphettad mat från växtriket, till att vara den mat som vi inte blir sjuka av. Jag funderar starkt på att börja kalla det för Realfood istället för Rawfood. Jag vill passa på att verkligen tacka alla som kommer in till oss och delar med sig av sina problem och erfarenheter. Det är ni som gjort oss övertygade om att vi är på rätt spår.

När vi inte längre är i balans, psykiskt eller fysiskt, så kommer vi förr eller senare att behöva någon form av vård. Det kan vara psykolog, KBT, en näringsterapeut, eller den allmänna sjukvården.
Ofta blir man ordinerad piller, kapslar eller pulver, syntetiska eller naturliga.
Men vad är obalans egentligen? Eller ännu intressantare: vart börjar den och hur återställer vi den?

Fyra år har gått sedan vi på allvar började intressera oss för maten som vår medicin. Vi äter oss sjuka och mot det ger läkarna oss medicin. Symptomen kanske försvinner, men obalansen kvarstår.
För att det på allvar ska kunna ske en förändring i synsättet på hur vi behandlar obalans, måste vi hitta ett sätt som är enkelt. Enkelt att förstå och enkelt att anamma.
Jag ser människan som en del av naturen. Som en varelse som har förmågan att leva i harmoni och balans.
Tänk om det kan vara så enkelt att många av våra vanligaste sjukdomar, så kallade välfärdssjukdomar, går att upphäva om vi på allvar lär oss att äta rätt? Om vi började behandlingen i den ändan så tror jag att vi i de flesta fall skulle slippa gå omvägen via sjukhus och dyra kosttillskott.

För drygt två månader sedan, pratade Priya som jobbar hos oss, om en organisation i Indien som hette Sharan, dit hon ville åka och arbeta som volontär. Maria kollade upp det och vi blev intresserade. Utan att jag visste om det, hade hon ordnat så att farmor kunde ta hand om minstingen Ariel, och bokat in oss på en weekend kurs i Mumbai!
Helt galet… vem åker på en weekendresa till Indien, 14 timmar enkel resa?
Men vad vi fick lära oss under de två dagarna var värt varenda galen minut vi spenderade där. Maria hade även ordnat så att hon fick filma och intervjua dr. Nandita Shah, som startat Sharan. Så nu kan alla ni som är intresserade ta del av vad Nandita anser vara riktig mat!

Varsågoda…(Matapoteket möter dr. Nandita Shah)