Selen, sköldkörteln och purjo-paranötsdipp

Wednesday 27 April 2016

Idag tänkte vi följa upp vårt tidigare inlägg om jod med ännu en bristvara i våra jordar, och därmed vår mat, idag, nämligen selen. Selen är ett mineral som liksom jod är viktigt för sköldkörteln om man har problem med sköldkörtelns funktion är det extra viktigt att båda dessa ämnen balanseras. Om man har brist på jod och tar tillskott av selen, kan selen förvärra jodbristen och göra symptomen värre. Det omvända gäller också, om man har brist på selen och tar tillskott av jod kan det förvärra selenbristen och förvärra symptomen.

Sköldkörteln måste ha jod för att fungera och producera hormoner, men de med sjukdomen kan uppleva att tillskott av jod förvärrar symptomen, vilket gör det till ett dilemma. Aktuell forskning har ökat förståelsen för varför och hur jod påverkar de med den autoimmuna sjukdomen Hashimotos, och visar att selen kan hjälpa till att återställa balansen, inte bara hos sköldkörteln utan även hos immunförsvaret.

Det är inte ovanligt med selenbrist hos personer med autoimmuna sjukdomar som Hashimotos. Ofta har dessa personer också någon form av problem med magen och matsmältningssystemet, vilket gör att de undviker gluten. Gryn, bröd och pasta är faktiskt en källa till just selen idag. Därmed inte sagt att du bör börja äta gluten, eftersom det triggar immunförsvaret och det finns bättre källor till selen att tillgå, mer om det nedan.

Behovet av selen är normalt inte särskilt stort, ca 55 mikrogram per dag, och liksom jod är det ett ämne som du inte vill ha för mycket av. Ett för högt tillskott (enligt studier mer än 400 mikrogram dagligen) kan t.ex potentiellt öka risken för diabetes. Men det är svårt att överdosera selen genom att enbart äta selenrik mat. Det kan du bara om du tar tillskott. Det är viktigt att tänka på att bara för att ett tillskott är naturligt, eller är att betrakta som naturmedicin, är mer inte alltid bättre. Och det betyder inte att det inte är möjligt att överdosera.

Med det sagt, vill vi här slå ett slag för selen. Det är en kraftig antioxidant. Du som har följt vår blogg ett tag vid det här laget, vet att det är viktigt för att neutralisera effekten av fria radikaler i kroppen, som orsakar bland annat för tidigt åldrande och är en bidragande orsak till sjukdom. Den antioxidativa effekten hos selen har visat sig extra kraftig när det kombineras med vitamin E. En meta-analys av 69 olika studier fann att ett högt intag av selen (från mat, inte från tillskott) har ett samband med en minskad risk för olika sorters cancer.

Selens förmåga att motverka cancer, tros förutom den antioxidativa effekten vara tack vare förmågan att boosta immunförsvaret. Selens positiva effekt på immunförsvaret kan hjälpa mot andra sjukdomar också, inklusive influensa. Ett sätt selen påverkar immunförsvaret är genom selenoproteiner (proteiner som innehåller selen). Selenoproteiner är kända för att reglera inflammation och immunitet, samtidigt som rätt nivåer av selen i kroppen är nödvändigt för att reglera överdrivna immunförsvarsreaktioner och kronisk inflammation. Det finns viss indikation på att selen kan hjälpa mot kronisk astma, och studier har visat att personer med astma haft lägre nivåer av selen än de utan.

Låga nivåer av selen är vanligt idag. Det bästa sättet att få i sig tillräckligt med selen är genom mat. Det finns en del motsägelsefull och något förvirrande information om selens roll i kroppen i nuvarande forskning, men det mesta av det kommer från studier av kostillskott av selen. Mat från modernt jordbruk i Europa är fattiga på selen, men genom att äta ekologisk, oprocessad, varierad mat av hög kvalitet kan du optimera nivån av selen i kroppen på naturlig väg. Några av de bästa vegetariska källorna till selen är paranötter, solrosfrön och chiafrön, ingredienser som vi använder i många av våra maträtter på Matapoteket. Kom gärna in och prova vår paranötsdipp med frökex, eller paranötspajen med färska ekologiska grönsaker!