Sötpotatis rik på antioxidanter

Tuesday 05 April 2016

Veckans ingrediens: Sötpotatis!

Många av hälsofördelarna med att äta sötpotatis kommer från det höga innehållet av antioxidanter. Betakaroten är ett pigment som ger grönsaker som till exempel sötpotatisen dess orangeröda färg. När vi äter grönsaker med betakaroten absorberas det av kroppen och omvandlas till vitamin A. Vitamin A är en stark antioxidant och är viktig i många av kroppens funktioner som syn, bentillväxt, reproduktion, hud och immunförsvar. Forskning har även visat att vitamin A kan vara hjälpsamt vid förebyggande av cancer. Innehållet av vitamin A i sötpotatis kan till och med konkurrera med gröna bladgrönsaker, med mer än 700 % av det dagliga rekommenderade intaget per portion. De ger också ett bra tillskott av vitamin C och vitamin B6.

Studier har visat att betakarotenet i sötpotatis frigörs och gör det lättare tillgängligt för kroppen genom upphettning, därför har vi den här veckan valt att servera sötpotatis i en varm soppa.

Två av de verksamma enzymerna som fungerar som antioxidanter i sötpotatis är koppar/zink superoxiddismutas, eller SOD, och katalas. SOD finns i alla celler och hjälper som alla antioxidanter till att neutralisera skadliga fria radikaler, särskilt effektivt är SOD att neutralisera en av de vanligaste fria radikalerna superoxid. Eftersom fria radikaler bidrar till åldrande och inflammation i kroppen fungerar SOD även antiinflammatoriskt och föryngrande för cellerna. SOD hjälper också kroppen att tillgodogöra sig zink, koppar och mangan. Katalas tar över efter SOD och bryter ner väteperoxid, som skapas vid uppdelning av superoxid.

Antocyaninerna, som också bidrar till färgen i sötpotatis, innehåller flavonoider som också har antioxidativa och sårläkande egenskaper. Forskning har visat att antocyaniner hämmar tillväxten av cancerceller. De förebygger även blodproppar vilket i sin tur kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar.

Sötpotatis har också förmågan att reglera blodsockret genom att de ökar blodets innehåll av adiponectin, ett proteinhormon som produceras av fettceller för att reglera kroppens omsättning av insulin. Därmed kan sötpotatis vara bra mot typ 2 diabetes och studier har även visat att de kan vara bra mot övervikt. Något överraskande kanske med tanke på den söta smaken och relativt höga innehållet av fruktos, men den allra senaste forskningen visar att det inte är sockret som är den stora orsaken till diabetes. Mer om det senare, eller varför inte komma in till oss på Matapoteket för att få veta mer om du är nyfiken, och få dig en portion av vår goda soppa!

Välkommen!