Supersoppan Tom Yam

Tuesday 15 March 2016

Den här veckan serverar vi den stärkande thailändska supersoppan Tom Yam. Soppan smakar inte bara fantastiskt, ingredienserna innehåller många medicinska egenskaper och doften från de aromatiska oljorna från citrongräs och lime sägs stärka immunförsvaret och vara bra för humöret genom att motverka stress, utmattning och oro.

Citrongräs

Citrongräs innehåller vitamin A och C, magnesium, zink, koppar, järn, folat, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor, kalcium, och mangan. Citrongräs är vanligt som smaksättning i matlagning i framförallt Asien och är där även välkänt för dess medicinska egenskaper.

De antiseptiska egenskaperna hos citrongräs dödar skadliga bakterier och parasiter och hjälper till att återbygga en god bakterieflora i tarmen. Det hjälper i sin tur till att behandla matsmältningsproblem som förstoppning, halsbränna, diarre, uppblåsthet och kramper och de antimikrobiella egenskaperna kan lindra magkatarr.

Egenskaper hos citrongräset hjälper till att reducera upptaget av kolesterol från tarmen samt hjälper oxidationen av LDL-kolesterol i blodet, vilket i sin tur motverkar uppbyggandet av plack i tarmen. Det höga innehållet av kalium i citrongräs hjälper till att sänka och reglera blodtrycket. Citrongräs har även visat sig hjälpa till att upprätthålla hälsosamma nivåer av triglycerider i blodet.

Citrongräs har till och med visat sig effektiv vid behandling av typ-2 diabetes, cancer och övervikt samt hjälper kroppens avgiftning. Det är citral i citrongräs som har visat sig hjälpsamt vid behandling av typ-2 diabetes genom att det hjälper till att upprätthålla optimala insulinvärden och ökar toleransen mot glykos.

Citrongräset innehåller antioxidanter som flavonoider och naturliga fenoliska föreningar som skyddar växten och som på senare tid uppmärksammats mycket för bland annat förmågan att motverka cancer. Antioxidanterna skyddar även mot antibiotikaresistenta gula stafylokocker (Staphylococcus aureus) som kan orsaka infektion i de flesta vävnader och är vanlig vid matförgiftning. En komponent i citrongräs som kallas citral har visats sig orsaka apoptos, programmerad celldöd, i cancerceller utan att skada friska celler.

Genom antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper kan citrongräs hjälpa vid behandling av artrit och ledvärk. Det hjälper till att hämma aktiviteten av cyklooxygenas- 2, ett enzym som orsakar smärta i framförallt leder.

Olja från citrongräs används i aromaterapi där det hjälper mot utmattning och oro samt verkar muskelavslappnande.

Galangal 

Galangalrot är också en vanlig ingrediens och naturmedicin i framförallt Asien. Galangal påminner om dess nära släkting ingefära både till näring, smak och medicinska egenskaper. Den är rik på järn, natrium, Vitamin A och C, flavonoider och fytonäringsämnen (antioxidanter).

Galangal stimulerar matsmältningen och aptiten samt produktionen av matsmältningsvätskor. Den används därför till att behandla problem med matsmältning, kolik och magsmärtor. Den har även traditionellt använts för att bota hicka, illamående, åksjuka, kräkningar, kronisk gastrit och magsår.

Roten har smärtlindrande, febernedsättande och antibakteriella- och svampdödande egenskaper. Den har visat sig vara effektiv mot sjukdomsalstrande bakterier som streptokocker och stafylokocker.

Galangal har antiinflammatoriska egenskaper och rekommenderas ofta för att behandla luftvägsinfektioner och andra inflammationer i mun och svalg. I Asien används den för att behandla reumatism och artrit.

Kaffirlimeblad

Kaffirlime är inte samma sak som lime. Kaffirlime är bitter i smaken och innehåller inte mycket juice, istället är det bladen och skalet som ofta används i thailändsk matlagning. Bladen från kaffir lime är svårsmälta och oftast äter man inte bladen hela utan använder dem som smaksättning. Oljan från bladen innehåller aromatiska oljor som sägs vara bra för humöret, den är även bra för matsmältningen och har avgiftande egenskaper. Tugga eller gnugga bladen mot tänder och tandkött för god tandhälsa.

Lime

Lime juice innehåller mikronutrienter som kalcium, magnesium, kalium, fosfor, vitamin A och B, men mest känt är nog lime för det höga innehållet av antioxidanter, inte minst naturens viktigaste antioxidant vitamin C. Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler som kan orsaka inflammation. Antioxidanten kaempferol som finns i lime har visats stoppa celldelningen i flera olika typer av cancer och har även antibiotiska egenskaper och har till och med visat sig effektiv mot kolera.

Labförsök har visat att limonoiderna i lime skyddar mot lung, bröst, mag, tarm, skinn och muncancer. En annan intressant egenskap hos limonoider är limoninglykosid, som lätt tas upp av kroppen och där kan fästa på sockermolekyler och neutralisera de negativa effekterna av socker.

Den höga halten av fytonäringsämnen, antioxidanter, i lime kan hjälpa mot reumatism och andra inflammatoriska sjukdomar samt sänka kolesterolet och är därmed bra för kärl och hjärta.

Vitlök

Vitlök innehåller vitamin C, B-vitaminet tiamin, kalcium, järn, koppar, selen och mangan.

Vitlöken är välkänd för sina antibakteriella egenskaper och är liksom andra medlemmar av lökfamiljen och kålfamiljen särskilt hälsosamt för sina organiska svavelföreningar. Svavel är ett av de rikast förekommande mineralet i kroppen och är involverat i hundratals fysiologiska processer. Svavel deltar i kroppens avgiftningsprocesser, och hjälper levern att avgifta kroppen från gifter och överflödiga hormoner, något som hjälper till att balansera hela kroppen.

Antioxidanterna i vitlök hjälper snabbt till att skydda kroppen från fria radikaler som bildas som en reaktion på gifter och främmande ämnen i kroppen.

Det finns tusentals studier gjorda på vitlökens positiva effekter i kroppen som visar att vitlök bland annat reducerar inflammation, stärker immunförsvaret, har antibakteriella, svampdödande, parasitdödande och virushämmande egenskaper, förbättrar kärl och hjärtats hälsa och blodcirkulation (hindrar blodet från att klumpa sig, hämmar plackbildning, förbättrar blodfetter och sänker blodtrycket) samt är giftig för flera olika slags cancer.

Chili

Chili innehåller mycket vitamin C, samt vitamin A, B6 och K1, järn, koppar, folat, kalium och antioxidanten betakatoten. Chilipeppar är känt för den kemiska substansen capsaicin som är smärtlindrande och antibakteriellt. Capsaicin används bland annat för att behandla diabetes och reducera LDL- kolesterol i blodet.

Chili har länge använts för att för dess hälsofrämjande egenskaper och hjälper bland annat mot täppt näsa, migrän, muskel-och ledvärk samt kan främja viktminskning. Flera studier har också visat att chili kan vara hjälpsamt vid behandling av lung- och prostatacancer samt leukemi.